TCS Quantitative Aptitude
Questions |
1. One Rectangular plate with length 8 inches breadth
11 inches and 2 inches thickness is there. What is the
length of the circular rod with diameter 8 inches and
equal to volume of rectangular plate ?
ans: 3.5 inches
2. What is the Number of zeros at the end of the
product of the numbers from 1 to 100.
3. In some game 139 members have participated every
time one fellow will get out. What is the number of
matches to choose the champion to be held?
ans: 138
4. One fast typist type some matter in 2hr and
another slow typist type the same matter in 3hr. If both
do combine in how much time they will finish.
ans: 1hr 12min
5. In 8*8 chess board what is the total number of
squares.
ans:204
6. Falling height is proportional to square of the
time. One object falls 64cm in 2sec than in 6sec from
how much
height the object will fall.
7. Gavaskar average in first 50 innings was 50. After
the 51st innings his average was 51 how many runs he
made in the 51st innings.
8. 2 oranges, 3 bananas and 4 apples cost Rs.15
. 3 oranges 2 bananas 1 apple costs Rs 10. what is the
cost of 3 oranges, 3 bananas and 3 apples
ans: Rs 15.
9. In 80 coins one coin is counterfeit what is
minimum number of weightings to find out counterfeit
coin
10. In a company 30% are supervisors and 40%
employees are male. If 60% of supervisors are male. What
is the probability that a randomly chosen employee is a
male or female?
11. Two pencils costs 8 cents, then 5 pencils cost
how much
ans:20 cents
12. A work is done by the people in 24 min. one of
them can do this work a lonely in 40 min. how much time
required to do the same work for the second person.
ans:60 min
13. For a round trip, a car used 4 1/2 gallons
of gasoline. If it used 1/4 more gasoline going
than coming back, how much gasoline was used coming
back?
ans: 2 gallons
14. low temperature at the night in a city is 1/3
more than 1/2 hinge as higher temperature in a day. sum
of the low temp and highest temp is 100C. then what is
the low temperature
ans: 40 C
15. A person who decided to go weekend trip should
not exceed 8 hours driving in a day Average speed of
forward journey is 40 mph. due to traffic in
sundays, the return journey average speed is 30 mph. how
far he can select a picnic spot
ans: 120 miles
16. A sales person multiplied a number and get the
answer is 3, instead of that number divided by 3. what
is th answer he actually has to get ?
ans: 1/3
17. A ship started from port and moving with I mph
and another ship started from L and moving with H mph.
At which place these two ships meet ?
ans is between I and J and close to J
!_____!_____!_____!_____!_____!_____!
port G
H I
J K
L
18. A building with hight D ft shadow upto G A
neighbor building with what height shadow C ft
is
ans: B ft
!_____!_____!_____!_____!_____!_____!_____!
A B
C D
E F
G H
19. A person was fined for exceeding the speed limit
by 10 mph. Another person was also fined for exceeding
the same speed limit by twice the same. If the
second person was traveling at a speed of 35 mph. Find
the speed limit
ans: 15 mph
20. A bus started from bustand at 8.00a m and after
30 min staying at destination, it returned back to the
bustand. the destination is 27 miles from the
bustand. the speed of the bus 50 percent fast
speed. At what time it retur4ns to the bustand
ans: 11.00
21. In a mixture, R is 2 parts, S is 1 part. in order
to make S to 25% of the mixture, how much R is to be
added
ans: one part
22. Wind flows 160 miles in 330 min, for 80 miles how
much time required.
23. With 4/5 full tank vehicle travels 12 miles, with
1/3 full tank how much distance travels
ans: 5 miles
24. A man on a motorcycle rides 110 miles in 330
minutes. What is his average speed in miles per
hour?
ans: 20
25. A stationary engine has enough fuel to move
12 hours when its tank is 4/5 full, how much hours will
it run when the tank is 1/3 full
ans: 5 hours
26. The centre of a storm shifts 22.5 miles in 1
hour. At the same rate what time will it take to
move 60 miles?
ans: 2 2/3 hours
27. A 3 gallon mixture contains one part S and two
parts R. In order to change it to mixture containing 25%
S, how much R should be added?
ans: 1 gallon
28. A tree grows only 3/5 as fast as the one
beside it. In four years the combined growth of
the two trees is eight feet. How much does the
shorter tree grow in two years
ans: Less than 2 feet
29. An ocean liner L miles from port steams
toward port at 11 miles per hour. Another ship
leaves the same port and steams toward the ocean liner
at 1 miles per hour. How many miles away from the
port will they meet?
ans: Between I and J, closer to J
30. There are 150 weights .Some are 1 kg weights and
some are 2 kg weights. The sum of the weights is
260.What is the number of 1kg weights? Ans. 40
31. A is driving on a highway when the police fines
him for over speeding and exceeding the limit by 10
km/hr. At the same time B is fined for over speeding by
twice the amount by which A exceeded the limit. If he
was driving at 35 km/hr what is the speed limit for the
road? Ans. 15 kmph
32. A moves 3 kms east from his starting point . He
then travels 5 kms north. From that point he moves 8 kms
to the east. How far is A from his starting point? Ans.
13 kms
33. A car travels 12 kms with a 4/5th filled tank.
How far will the car travel with 1/3 filled tank? Ans. 5
kms
34. The sum of the digits of a two digit number is 8.
When 18 is added to the number, the digits are reversed.
Find the number? Ans. 35
35. The cost of one pencil, two pens and four erasers
is Rs.22 while the cost of five pencils, four pens and
two erasers is Rs.32.How much will three pencils, three
pens and three erasers cost? Ans. 27
36. Fathers age is 5 times his son's age. 4 years
back the father was 9 times older than son. Find the
fathers' present age. Ans. 40 years
37. What number should be added to or subtracted from
each term of the ratio 17 : 24 so that it becomes equal
to 1 : 2.Ans. 10 should be subtracted
38. What is the 12th term of the series 2, 5, 8,
....Ans. 35
39. If 20 men take 15 days to to complete a job, in
how many days can 25 men finish that work? Ans. 12
days
40. In a fraction, if 1 is added to both the
numerator at the denominator, the fraction becomes 1/2.
If numerator is subtracted from the denominator, the
fraction becomes 3/4. Find the fraction. Ans. 3/7
41. If Rs.1260 is divided between between A, B and C
in the ratio 2:3:4, what is C's share? Ans. Rs. 560
42. A shopkeeper bought a watch for Rs.400 and sold
it for Rs.500.What is his profit percentage? Ans.
25%
43. What percent of 60 is 12?Ans. 20%
44. Hansie made the following amounts in seven games
of cricket in India: Rs.10, Rs.15, Rs.21, Rs.12, Rs.18,
Rs.19 and Rs.17(all figures in crores of course). Find
his average earnings. Ans. Rs.16 crore
45. There are 150 weights .Some
are 1 kg weights and some are 2 kg weights. The sum of
the weights is 260.What is the number of 1kg
weights?
Ans. 40
46. A family, planning a weekend
trip, decides to spend not more than a total of 8 hours
driving. By leaving early in the morning, they can
average 40 miles per hour on the way to their
destination. Due to the heavy Sunday traffic, they can
average only 30 miles per hour on the return trip. What
is the farthest distance from home they can plan to
go? (a) 120
miles or
less
(b) Between 120and 140
miles
(c) 140
miles (d) Between
140 and 160
miles
(e) 160 miles or more
47. A car is filled with four and
half gallons of fuel for a round trip. If the amount of
fuel taken while going is 1/4 more than the amount taken
for coming, what is the amount of fuel consumed while
coming
back? (a) Less
than 2
gallons
(b) 2
gallons
(c) 2 1/2
gallons (d) 3
gallons
(e) More than 3 gallons
48. A 3-gallon
mixture contains one part S and two parts R. In order to
change it to a mixture containing 25% S, how much R
should be
added? (a) 1/2
gallon
(b) 2/3
gallon
(c) 3/4
gallon
(d) 1
gallon
(e) 1 1/2 gallon
49. A tree grows only 3/5
as fast as the one beside it. In four years the combined
growth of the two trees is eight
feet. How much does the
shorter tree grow in two
years? (a) Less
than 2
feet
(b) 2
feet
(c) 2 1/2
feet (d) 3
feet
(e) more than 3 feet.
50. Wind flows at 160 miles in
330 minutes, for traveling 80 miles how much time does
it
require? (a) 1
hour 30
minutes
(b) 1 hour 45
minutes
(c) 2
hours (d) 2
hours 45
minutes
(e) 3 hours
51. A stationary engine has
enough fuel to run 12 hours when its tank is 4/5 full.
How long will it run when the tank is 1/3
full? (a) Less
than 2
hours
(b) 2
hours
(c) 3
hours (d) 4
hours
(e) 5 hours
52. If A is traveling at 72 km
per hour on a highway. B is traveling at a speed of 25
meters per second on a highway. What is the difference
in their speeds in meters per
second? (a) 1/2
m/sec
(b) 1
m/sec
(c) 1 1/2
m/sec (d) 2
m/sec
(e) 3 m/sec
53. A salesperson by mistake
multiplied a number and got the answer as 3, instead of
dividing the number by 3. What is the answer he should
have actually
got? (a) 0
(b) 1/3
(c) 1
(d) 2
(e) 3
54. If the length of a rectangle
is increased by 30% and the width is decreased by 20%,
then the area is increased
by... (a) 10%
(b) 5%
(c) 4%
(d) 20%
(e) 25%
55. In the class of 40 students, 30
speak Hindi and 20 speak English. What is the lowest
possible number of students who speak both the
languages? (a) 5
(b) 20
(c) 15
(d) 10
(e) 30
56. The most economical prices among
the following prices
is: (a) 10
kilo for
Rs.160
(b) 2 kilo for
Rs.30
(c) 4 kilo for
Rs.70 (d) 20
kilo for
Rs.340
(e) 8 kilo for Rs.130
57. A truck contains
150 small packages, some weighing 1 kg each and some
weighing 2 kg each. how many packages weighing 2 kg each
are in the truck if the total weight of all the packages
is 264
kg? (a) 36
(b) 52
(c) 88
(d) 124
(e) 114
58. A man was arrested for
exceeding the speed limit by 10 miles an hour. A second
man was charged with exceeding the same limit by twice
as much. The second man was driving 35 miles per hour.
What was the speed
limit? (a) 10
miles per
hour
(b) 15 miles per
hour
(c) 20 miles per
hour (d) 25
miles per
hour
(e) 30 miles per hour
59. One year ago
Pandit was three times his sister's age. Next year he
will be only twice her age. How old will Pandit be after
five
years? (a) 8
(b) 12
(c) 11
(d) 13
(e) 15
60. If two pencils cost 8 cents,
then how much do 5 pencils
cost? (a) 18
cents
(b) 20
cents
(c) 22
cents
(d) 23
cents
(e) 24 cents
61. A is driving on a highway
when the police fines him for overspeeding and exceeding
the limit by 10 km/hr.At the same time B is fined for
overspeeding by twice the amount by which A exceeded the
limit.If he was driving at 35 km/hr what is the speed
limit for the road?
Ans. 15 kmph
62. A moves 3 kms east from
his starting point . He then travels 5 kms north. From
that point he moves 8 kms to the east.How far is A from
his starting point?
Ans. 13 kms
63. A car travels 12 kms with
a 4/5th filled tank.How far will the car travel with 1/3
filled tank?
Ans. 5 kms
64. The sum of the digits of
a two digit number is 8. When 18 is added to the number,
the digits are reversed. Find the number?
Ans. 35
65. The cost of one pencil,
two pens and four erasers is Rs.22 while the cost of
five pencils, four pens and two erasers is Rs.32.How
much will three pencils, three pens and three erasers
cost?
Ans. 27
66. Fathers age is 5 times
his son's age. 4 years back the father was 9 times older
than son.Find the fathers' present age.
Ans. 40 years
67. What number should be
added to or subtracted from each term of the ratio 17 :
24 so that it becomes equal to 1 : 2.
Ans. 10 should be
subtracted
68. What is the 12th term of
the series 2, 5, 8, ....
Ans. 35
69. If 20 men take 15 days to
to complete a job, in how many days can 25 men finish
that work?
Ans. 12 days
70. In a fraction, if 1 is
added to both the numerator at the denominator, the
fraction becomes 1/2. If numerator is subtracted from
the denominator, the fraction becomes 3/4. Find the
fraction.
Ans. 3/7
71. If Rs.1260 is divided
between between A, B and C in the ratio 2:3:4, what is
C's share?
Ans. Rs. 560
72. A shopkeeper bought a
watch for Rs.400 and sold it for Rs.500.What is his
profit percentage?
Ans. 25%
73. What percent of 60 is
12?
Ans. 20%
74. Hansie made the following
amounts in seven games of cricket in India: Rs.10,
Rs.15, Rs.21, Rs.12, Rs.18, Rs.19 and Rs.17(all figures
in crores of course).Find his average
earnings.
Ans. Rs.16 crore
75. if the word 'ddosszm' is
changed to 'central' then what will be the change for
'rtjbl' ? ans:quick
76. what is the largest prime
number in 8 digit number?
77. the word unimpressive was
given.they asked us to do change 1st & 2nd,3rd &
4th,so on.then they asked what will be 10th letter from
right? ans:m
78. the plane question was
asked.it took off from 7 degree 53' 6.1'' and landed at
8 degree 6' 43.5''.it takes 12 hours to travel between
these points.then what will be local time at destination
?[just follow previous ques paper the problem was
same
79.
g[0]=1,g[1]=-1,g[n]=2*g[n-1]-3*g[n-2] then calculate
g[4]= ?
80. the series was asked :
5,6,7,8,10,11,14,..?
81. they asked the temperature
problem.it was same as previous papers.the ratio was
-t*t/6+4t+12.
82. the ques on a man,a woman and
a boy finish work together in 6 days.man takes 10
days,woman takes 24 days then how much boy will
take? ans:40 days
83. the matrix of a(7,9) was
given.the address of the first byte of a(1,1)=1258.it
takes 4 bytes to store the nuymber.then calculate the
address of the last byte of a(5,8)
84. the program requires
4000(n)1/2 [ie square root of n].if size of program was
increased by 1% then calculate the percentage change in
size of program.
85.
modulo(373,7)+round(5.8)+truncat(7.2)-round(3.4) =
? ans : 12
86. (imp) the
bucket size is 10KB.it takes 0.0001 KB/milisec to fill
bucket.the bucket takes 100 or 1000 milisec to reach to
destination.it takes 100 milisec to pass acknowledgement
from dest to source.so calculate how much time will it
take to pass N KB ,write formula.
89. the graph was given.the x and
y axes were there.the line is intersecting them.the
points of intersection were y=3,x=0 and x=-2,y=0.write
the equation of line.
90. the decimal number was
given.it was converted to other system.they asked to
identify the system.i.e.
octal,hexadecimal.
91. Two pencils costs 8 cents,
then 5 pencils cost how much?
Sol: 2 pencils è 8 cents
=> 1 pencil è 4 cents
Therefore 5 pencils cost = 5 * 4 = 20 cents
92. A work is done by two people
in 24 min. one of them can do this work a lonely
in
40 min. how much time
required to do the same work for the second
person?
Sol: (A+B) can do the work
in = 1/24 min.
A alone can do the same work in = 1/40 min.
B alone can do the same work in = (A+B)’s – A’s =
1/24 – 1/40 = 1/60
Therefore, b can do the same work in = 60 min
93. A car is filled with four and
half gallons of oil for full round trip. Fuel is
taken
1/4 gallon more in
going than coming. What is the fuel consumed in coming
up?
Sol Before the trip,
car is filled with = 4 ½ gallon of oil
Let ‘X’ be the quantity of fuel consumed for the trip in
one direction
The fuel consumed while going = X + ¼
The fuel consumed while coming = X
Therefore, the fuel consumed for the trip = (X + ¼) + X
= 4 ½
2X + ¼
= 4 ½ => 2X = 4 ½ - ¼ => 2X = 4 ¼ => X= 2.
Approx
Therefore the fuel consumed while coming =
2 gallon
94. Low temperature at the night
in a city is 1/3 more than 1/2 high as higher
temperature in a day. Sum of the low temperature
and highest temp. is 100 degrees. Then what is the low
temp?
Sol: 40 deg.
95.Person, who decided to go to
weekend trip should not exceed 8 hours driving in a
day. Average speed of forward journey is 40 m/h.
Due to traffic in Sundays, the return journey average
speed is 30 m/h. How far he can select
a picnic spot?
a) 120
miles b) Between 120 and
140 miles c) 160 miles
Answer: 120 miles
96. A salesperson multiplied a
number and got the answer 3, instead of that number
divided by 3.What is the answer he actually has to
get?
Sol: (1/3)
*1 * 3 = 3, so number = 1 Divided by 3
Answer: 1/3.
97. A ship started from port and
moving with I miles per hour and another ship started
from L and moving with H miles per hour. At which place
these two ships meet?
|----|----|----|----|----|----|
port
G H
I J
K L
Sol: Answer is
between I and J and close to J or
(L*I*H)/(H+I)
98. A building with height D
shadow up to G. A neighbor building with what height
shadows C feet.
|----|----|----|----|----|----|----|
A B
C D
E F
G H
99. A person was fined for
exceeding the speed limit by 10mph. Twice twice the same
also fined another person for exceeding the same speed
limit. If the second person was traveling at a
speed of 35 mph, find the speed limit.
Sol: Let ‘x’
be the speed limit
Person ‘A’ was fined for exceeding the speed limit by =
10mph
Person ‘B’ was fined for exceeding the speed limit by =
twice of ‘A’
=
2*10mph=20mph given that the second person was traveling
at the speed of 35mph
=> 35mph – 20mph = 15mph
Therefore the speed limit is =15
mph
100.A bus started from bus stand
at 8.00am, and after 30 minutes staying at destination,
it returned back to the bus stand. The destination
is 27 miles from the bus stand. The speed of the
bus is 18mph. In return journey bus travels with
50% fast speed. At what time it returns to the bus
stand?
Sol: 11.00am
101.In a mixture, R is 2 parts S
is 1 part. In order to make S to 25% of the mixture, how
much r is to be added?
Sol: One Part
102. Wind flows 160 miles in 330
min, for 80 miles how much time required.
Sol:
103. With 4/5 full tank vehicle
travels 12 miles, with 1/3 full tank how
much distance
travels
Sol: (5 miles)
104. Two trees are there. One
grows at 3/5 of the other in 4 years, total growth of
trees is 8 ft. what growth will smaller tree will have
in 2 years
Sol: (< 2 ft)
105. A storm will move with a
velocity of towards the center in hours, at the same
rate how much far will it move in
hrs.
Sol: (but the answer is 8/3 or 2
2/3)
106. Last year pandit was thrice
his sister's age. Next year he is only twice her age.
After 5 years what is pandit's age.
a)
2 b)
12 c)
11
d)
14
Sol : b
107. Box of 150 packets consists
of 1kg packets and 2kg packets. Total weight of
box is 264kg. How many 2kg packets are
there
a) 96 b)
67 c)
100 d)
114
Sol :d
108. Which is more
economical of the following
a) 2kg --
30/- b) 8kg --
160/-
c) 5kg -- 80/-
109. Satish earns 240
weekly.12% of big amount + earning weekly =
540.What is the big amount?
a)
3200
b) 3600 c)
2500
d)
1000
Sol : c
110. Julia is twice older
than qurban. If Julia was 4 years younger, qurban was 3
years older their diff. between their ages is 12 years.
What is the sum of their ages?
a)
67 b)
57 c)
36 d)
none
Sol : b
111. |x-a| = a-x
solve.
Ans) x<=a
11 2.There is a
six-letter word UGANDA. How many ways u can arrange the
letters in the word in such a way that both A's are
together.
Ans) 120
11 3.If two cards are
taken one after another without replacing from a pack of
cards. What will be the probability for 2 cards to be
drawn?
Ans) 1/13 x1/17
11
4.51x53x.....x59
Ans) 99!x25!/2 power 24x 49!x5!
115.The ratio of boys to girls is
6:4.60% of the boys and 40% of girls take lunch in the
canteen.What % of class takes
lunch?
Ans) 52%
116. In a two-dimensional
array, X (9, 7), with each element occupying 4 bytes of
memory, with the address of the first element X (1, 1)
is 3000; find the address of X (8, 5).
117. In the word
ORGANISATIONAL, if the first and second, third and
forth, forth and fifth, fifth and sixth words are
interchanged up to the last letter, what would be the
tenth letter from
right?
118. What is the largest
prime number that can be stored in an 8-bit memory?
119. Select the odd one
out…..a. Java b. Lisp c. Smalltalk d.
Eiffel.
120. Select the odd one out
a. SMTP b. WAP c. SAP d. ARP
121. Select the odd one out
a. Oracle b. Linux c. Ingress d. DB2
122. Select the odd one out
a. WAP b. HTTP c. BAAN d. ARP
123. Select the odd one out
a. LINUX b. UNIX c. SOLARIS d. SQL SEVER
124. Select the odd one out
a. SQL b. DB2 c. SYBASE d. HTTP
125. The size of a program is
N. And the memory occupied by the program is given by M
= square root of 100N. If the size of the program is
increased by 1% then how much memory now
occupied?
126. A man, a woman, and a
child can do a piece of work in 6 days. Man only can do
it in 24 days. Woman can do it in 16 days and in how
many days child can do the same work? 12. In which of
the system, decimal number 184 is equal to 1234?
127. Find the value of the
678 to the
base-7.
128. Number of faces,
vertices and edges of a cube
129. Complete the series 2,
7, 24,
77,__
130. Find the value of
@@+25-++@16, where @ denotes "square" and + denotes
"square
root".
131. Find the result of the
following expression if, M denotes modulus operation, R
denotes round-off, T denotes truncation:
M(373,5)+R(3.4)+T(7.7)+R(5.8)
132. If TAFJHH is coded as
RBEKGI then RBDJK can be coded as?
133. G(0)= -1, G(1)=1,
G(N)=G(N-1) - G(N-2), G(5)=
?
134. What is the max possible
3 digit prime
number?
135. A power unit is there by
the bank of the river of 750 meters width. A cable is
made from power unit to power plant opposite to that of
the river and 1500mts away from the power unit.The cost
of the cable below water is Rs.15/- per meter and cost
of cable on the bank is Rs.12/-per meter. Find the total
of laying the
cable.
136. The size of a program is
N. And the memory occupied by the program is given by M
= square root of 100N. If the size of the program is
increased by 1% then how much memory now
occupied?
137. In Madras, temperature
at noon varies according to -t^2/2 + 8t + 3, where t is
elapsed time. Find how much temperature more or less in
4pm to 9pm.
138. The size of the bucket
is N kb. The bucket fills at the rate of 0.1 kb per
millisecond. A programmer sends a program to receiver.
There it waits for 10 milliseconds. And response will be
back to programmer in 20 milliseconds. How much time the
program takes to get a response back to the programmer,
after it is sent?
139. A man, a woman, and a
child can do a piece of work in 6 days. Man only can do
it in 24 days. Woman can do it in 16 days and in how
many days child can do the same
work?
140. If the vertex (5,7) is
placed in the memory. First vertex (1,1) `s address is
1245 and then address of (5,7) is
----------
141. Which of the following
are orthogonal pairs?
a. 3i+2j b. i+j c. 2i-3j d.
-7i+j
142. If VXUPLVH is written as
SURMISE, what is
SHDVD?
143. If A, B and C are the
mechanisms used separately to reduce the wastage of fuel
by 30%, 20% and 10%.What will be the fuel economy if
they were used combined.
144. What is the power of
2?
a. 2068 b.2048 c.2668
145. Complete the series. 3,
8, --, 24, --, 48,
63.
146. Complete the series. 4,
-5, 11, -14, 22, --
147. A, B and C are 8 bit
no's. They are as follows:
A -> 1 1 0 1 1 0 1 1
B -> 0 1 1 1 1 0 1 0
C -> 0 1 1 0 1 1 0 1
Find ((A-B) u
C)=?
148. A Flight takes off at 2
A.M from northeast direction and travels for 11 hours to
reach the destination, which is in northwest direction.
Given the latitude and longitude of source and
destination. Find the local time of destination when the
flight reaches there?
149. A can copy 50 papers in
10 hours while both A & B can copy 70 papers in 10
hours. Then for how many hours required for B to copy 26
papers?
150. A is twice efficient
than B. A and B can both work together to complete a
work in 7 days. Then find in how many days, A alone can
complete the work?
151. A finish the work in 10
days. B is 60% efficient than A. So how many days do B
takes to finish the
work?
152. A finishes the work in
10 days & B in 8 days individually. If A works for
only 6 days then how many days should B work to complete
A's
work?
Ans: 3.2 days
153. Given the length of the
3 sides of a triangle. Find the one that is impossible?
(HINT: sum of smaller 2 sides is greater than the other
one, which is larger)
154. Find the singularity
matrix from a given set of matrices?
155. A 2D array is declared
as A[9,7] and each element requires 2 byte. If A [1,1]
is stored in 3000. Find the memory of A[8,5]
?
156. Sum of slopes of 2
perpendicular st.lines is given. Find the pair of lines
from the given set of options, which satisfy the above
condition?
157. (a) 2+3i (b)1+i (c) 3-2i
(d) 1-7i .Find which of the above is orthogonal.
158.
(Momentum*Velocity)/(Acceleration * distance). Find
units.
159. The number 362 in
decimal system is given by (1362) x in the X System of
numbers find the value of
X
a} 5 b)
6 c)
7 d)
8 e) 9
160. Given $ means Tripling
and % means change of sign then find the value of
$%$6-%$%6
161. My flight takes of at
2am from a place at 18N 10E and landed 10 Hrs later at a
place with coordinates 36N70W. What is the local time
when my plane landed?
6:00
am b)
6:40am c)
7:40 d) 7:00
e) 8:00
162. Find the highest prime
number that can be stored in an 8 bit Computer?
163. Which of the following
set of numbers has the highest Standard deviation?
a)1,0,1,0,1,0
b) -1, -1, -1, -1, -1, -1
c)1,1,1,1,1,1
d) 1,1,0, -1,0, -1
164. 3 angles or 3 sides r
given.Which will form a triangle?
165 units of
basic quantities :
1. (energy
* time * time )/(mass * dist) =
distance
2. (momentum *
velocity)/(force * time) = velocity
166. "&"
is for doubling the value "%" is for change of sign then
what is the value
5-&%&5 Ans-30 (Check)
167.
58,27,12,x,2,1. Find x.
168. R-rounding off,
M-modulus, T-truncate
M(893,10)+r( )+t( ) is asked
169. vertices
edges and surfaces of a cube Ans-8,12,6
170. Sums
on Recursive functions
171. Questions on General
computer awareness
172. Pick the odd
one…..
1.http 2.arp 3.snmp
4.sap Ans-sap
1.linux
2.windows NT 3.sql server 4.Unix Ans-Sql
server
Another…..ans-Smtp
Ans-MVS
173. Which of the following is a singular
matrix. (Determinant must be zero)
174. Aeroplane
is flying at a particular angle and latitude,after some
time another latitude is given..(8 hrs later), u r asked
to find the local time of the place.
175. a
series of letters are
given
how many Ws r followed by F and preceded by
T.
176. 7,9,13,_,27,37. Ans-19
177. SURFW
Code is translated as SHEET…..these kinda ques r
there…..
178. 194 base 10 = ____ base 5
(1234)
179. Largest prime no. in a 6 bit,8 bit
(Ans 127),9 bit microprocessor
180. Venn Diagram
kinda
ques.
Some know English, some French,some German……how many
know two languages…..
181. Bar Diagram, Pie Chart
(similar to Data interpretation)
182. Code
Interchanging, A word is given…. Letters are reversed..u
r asked to find the nth letter from right or
left….
Eg. DESTABILIZATION Ans-T
183. Sums on
logarithms, e power x curves.
184. n=68 x 12 x
51. Which of the follg is not an integer Ans-
n/122
185. Which is a/not a power of 2 or
3.
Power of 4 Ans-4096
186. series: 2, 7, 24,77, -----
ans: 248
187. code: oenir: brave cyrnfr
:----------
ans:please
188. 1st and 2nd letters of
a"parliamentarian" were interchanged.similarly 3rd and
4th, then 5th and 6 th .
so on continued.what would be the
14tjh letter from right.
189. (466)decimal= what
is the number in base 7?
190. largesrt prime that
can be stored in 8 bit computer. ans127
191. if
n=68*12*51, whaich one is not a integer 1.n/102,
2.n/72, 3. n/153, 4.n/136 5. n/244
192. which one
is the power of 3== 6245,6762,6074,6561,6178
193.
odd out----1. mvs,2. windowsnt, 3. sybase 4.
linux.
194. odd out-----1.java,2. smalltalk 3.
eiffel 4. lisp
195. In a triangle which one is
not possible.sides are (5 ,5 ,5.), (5 ,4 ,5 ), (4 ,4, 9
), (3,4 ,5,).
196. no.of vertices,edges, faces
are given.which one among these best suits for the solid
planner cube. 12, 8, 6 6 ,8 ,12 4 , 8, 12 8 ,12,
6
197. Which one among have higher deviation:1.
7,0,-7, 7,0,-7 2. -7,-7,-7,-7,-7,-7 3.
7,-7,7,-7,7,-7 4. 7,7,7,7,7,7
198. a & b can
do a work in 14 days.if a does twice as much as work as
b in a given time.find how long a alone woukld
take to do the work.
199. which one among is a
singular matrix. 14 6 , -373 223 , 1 0 , 10 12 4 3 ,
1865 -1115 , 1 2 , 3 4
200. if &=doubling and
% means sign change then what is the
output &%&(5) - %&%(5)
201. match the
box a.scooter---automobile a.super
set of b.oxygen---water
b.not a type of
c.shopfloorstaff----filters c.a type
of d. bug---reptile d.part
of |